Tatueringsborttagning

Vanliga frågor 

Här ser du korta svar på vanliga frågor om tatueringsborttagning.

Gör det ont?

Ja den känns. smärtan kan beskrivas som ett gummibandsnärt. För att underlätta behandlingen så får du gärna köpa en bedövningssalva på apoteket. Smörj denna på området som ska behandlas ca 1 timme innan. 

Läs mer HÄR

Hur lång tid tar det att få bort en tatuering helt ?

Behandlingen är några minuter med en aktiv laser. I snitt tar det 4-10 behandlingar att ta bort en tatuering helt. För tatuerade Ögonbryn brukar de ta 2 - 6 behandlingar. Inför en cover-up behövs  oftast bara 3.

Lär mer Här 

Finns de biverkningar med lasebehandlingen?

Om behandlingarna sker på rätt sätt av utbildad specialist och skötselråd följs av dig så är det låg risk för kraftiga biverkningar från laserbehandling. Viktigt att du får med all info om eftervården och att kyla. Vanliga biverkningar är Värmekänningar, värme, ömhet och Svullnad. Här kan du läsa mer om biverkningar. 

Vilka bör inte göra en borttagning?

Med bakgrund av studier avråder jag ibland behandlingar.  De som har blödarsjukdom, eksem på de aktuella området, nedsatt immunförsvar, gravida mfl.

Om tatueringen är ny måste du vänta minst 8 v innan vi kan börja behandla den. 

Läs mer HÄR

Vad bör jag tänka på dagen innan?

Var inte i solen med tatueringen. De det lugnt med alkohol. Inte gjort spraytan, använt brun utan sol eller gjort kemisk peeling 2 veckor före behandlingen. Om du har mycket hår - rakar området över tatueringen. 1 timme innan smörj med en bedövningssalva.Mer info om vanliga frågor:

Gör det Ont?

Ja det känns. Som du läst ovan så känns de som ett gummibandsnärts och kan lindras ed bedövningssalva som du själv kan löpa.  Det finns några andra faktorer påverkar även den upplevda smärtnivån. Dålig sömn, stress, hunger och högt alkoholintag dagen innan har en tendens till att öka den upplevda smärtan. Val at placering av tatuering påverkar också. Sitter den på ställen där huden är tunn så gör det vanligtvis mer on. 

Många är orolig för hur det ska kännas eftersom det är något helt nytt, men oroa dig dock inte för mycket. Behandlingen tar bara ett par minuter samtidigt som vi använder bedövning och kyler tatueringen under hela behandlingen.

Hur lång tid tar det att få bort en tatuering helt?

En behandling hos mig tar i genomsnitt bara ett par minuter av aktiv laser. men med påslag för kylning efteråt. Vi rekommenderar att minst vänta 12 veckor mellan behandlingarna för att kroppens immunförsvar och hud ska hinna återhämta sig

Hur många behandlingar krävs ?

En tatuering kan tas bort på så lite som 2 behandlingar men även upp till 12 behandlingar. Allt beror på vilken typ av tatuering du har och när den gjordes.

I snitt tar det 4-10 behandlingar att ta bort en tatuering. För tatuerade ögonbryn brukar 2-6 behandlingar räcka. Inför en cover up så behöver oftast bara 3 behandlingar.

Tre faktorer som påverkar hur många behandlingar din tatuering behöver:

1. Färg (eller färger) på tatueringen

 • Svart färg är den lättaste färgen i tatueringar att ta bort

 • Grönt och blått är även de lätta färger att ta bort i en tatuering

 • Röd, orange och vit i tatueringar är mer komplexa. De försvinner sist då det är svårare för laserstrålarna att bryta sönder pigmentet (färgpartikeln).

2. Texter och motiv

Texter, motiv och andra bilder är alla relativt enkla att lasra bort.

För att ta bort en cover up (en gammal tatuering täckt av en ny) tar det längre tid då det på vissa ställen kan vara dubbelt så mycket bläck. Detta gäller även för de tatueringar som blivit påfyllda efter ett tag.

3. Tatueringens ålder

Tatueringens ålder är en väldigt viktigt faktor som påverkar laserborttagningsprocessen.

Äldre tatueringar är benägna att bleka i färg vilket gör det enklare att ta bort bläcket helt. Därför kan äldre tatueringar gå snabbare att ta bort.

En ny tatuering kan dock självklart tas bort men räkna med att det kommer ta längre tid då det är mer bläck kvar i tatueringen jämfört med en äldre.

Borttagning med laser är en avancerad metod för att bli av med tatueringar, men det visar inget omedelbart resultat. Det är många faktorer som påverkar en borttagning av en tatuering och det finns inga genvägar utan ohälsosamma påföljder


Finns det biverkningar med Laserbehandlingar?

Om behandlingarna sker på rätt sätt av utbildad specialist och skötselråd följs av dig så är det låg risk för kraftiga biverkningar från laserbehandling. Trots att risken är låg så är det viktigt för både mig och dig att informera om eventuella risker som finns och hur de kan undvikas. På det sättet kan vi gemensamt arbeta för att minska riskerna och ta bort eventuella överraskningar efter behandlingen.

Nedan följer biverkningar efter laserbehandling, rangordnade efter hur vanliga de är.

Vanligt

 • Rodnad, värmekänsla

 • Ömhet

 • Svullnad

Dessa biverkningar går över redan samma dag eller inom närmsta dagarna. Se till att kyla området enligt skötselråd du får på plats.

Mindre vanligt

 • Blåsor

 • Sårskorpor

 • Blåmärken kring området

 • Klåda

För att inte få ärr så ska du undvika att pilla på blåsor eller sårskorpor. Låt huden vara och använd eftervårdskrämen du fått av mig. Om det kliar väldigt mycket så kan du (för att undvika att klia sönder något) hitta antihistamin-tabletter på ditt närmaste apotek. Eventuella blåmärken kommer att försvinna över tid. Blir du väldigt svullen ex på armen för att vi har lasrat din hand. Linda den hårt och ha den i högläge. Släpp efter då och då för att inte armen ska domna helt. Detta gör så att svullnaden gå ned. 

Väldigt ovanligt

 • Hyperpigmentering - mindre än 1/1000

 • Hypopigmentering - mindre än 1/1000

Vad kan jag/du göra för att minska dessa risker?

 • Du ges utförliga skötselråd muntligt och skriftligen efter behandling.

 • Kyla det behandlade området - tills de svalnat och huden är sval igen. 

 • Använd eftervårdskräm - låt det behandlade området vara mjukt.


Vilka bör inte göra en borttagning?
 • Du som är under 18 år. (har du en målsman med så går det)

 • Du som ammar eller är gravid bör inte göra en borttagning.

 • Du får inte vara sjuk när du besöker kliniken. 

 • Du får inte ha en hudtyp med stor risk för ärrbildning eller oönskad pigmentering. 

 • Personer som har eller haft hudcanser. 

 • Du får inte ha nedsatt immunförsvar. 

 • Du får inte ha anv medicin för acne under de senaste 6 månaderna eller vara ljuskänslig i kuden.

 • Du får inte vara solbränd. INTE sola 2-4 veckor innan behandlingen .